Kornet sleufsilo afdekmachinekornetbeton.nl

Als koeien konden kiezen, dan kiezen ze voor vers, constant ruwvoer.

Met optimaal ruwvoer blijft de koe gezond en geeft ze een stabiele melkproductie!

Maar hoe zorg je er nu voor dat het ruwvoer optimaal vers is?

De kwaliteit van het ruwvoer is afhankelijk van de wijze van afdekken en een goed sleufsilo afdeksysteem is daarbij essentieel. Het ruwvoer moet namelijk goed geconserveerd blijven. Dat bereik je alleen door geen luchttoevoer toe te laten.

De ouderwetse manier van een afdeksysteem is het afdekken van het ruwvoer met kuilplastic en autobanden met zandzakken. Het gevaar hierbij is dat zo’n afdekkleed altijd klappert door de wind. Door deze pompende beweging komt er zuurstof in het ruwvoer, waardoor er broei en schimmel kan ontstaan.

Het speciaal ontworpen elastisch doek van Kornet heeft een gewicht van 1,7kg/m2, dat door de elasticiteit en de zwaarte van de waterslurven vacuum over het ruwvoer spant. De kuilbult wordt zodanig afgedekt, ook langs de zijkanten van de sleufsilo muur, dat er dus geen wind of lucht bij kan komen. Het gras conserveert op deze manier in veel kortere tijd, dit komt ook doordat er veel meer suikers in het ruwvoer achter blijven en het minder broei gevoelig wordt. Je zult het merken aan de zoete lucht die je tegemoet komt wanneer je het doek verwijderd.

Om de arbeid van het afdekken van de sleufsilo of kuilbult zo efficient mogelijk te realiseren heeft Kornet verschillende afdeksystemen.

Zo is er een afdeksysteem waarbij je het sleufsilo afdekkleed achter de trekker aan trekt. Het kleed rolt van de rol af en blijft keurig op zijn plaats. Wanneer het kleed volledig uitgerold is vul je de slurven met (sloot)water, waardoor het kleed nog extra strak op z’n plaats blijft zitten en nauw afsluit bij de zijkanten.

De waterslurven zijn over de gehele lengte aangebracht, 105kg./m1

Met dit systeem zijn de condities van het ruwvoer optimaal en is het in- en uitkuilen een stuk gemakkelijker, waarbij de koe gezond blijft en een stabiele melkkwaliteit geeft.

Gemak dient de mens

Het afdeksysteem kan ook als machine boven op de sleufsilo geplaatst worden en in combinatie met de hydrauliek van de verreiken of tractor met voorlader worden gebruikt. Het sleufsilo afdekkleed rolt zo simpel van de kuilbult af.

Om het nog gemakkelijker te maken is er ook een afdeksysteem wat hydraulisch verrijdbaar is over de sleufsilo wanden. Dit werkt snel, recht en doeltreffend.

Het ontwerp van het sleufsilo afdekkleed met afdeksysteem is afgestemd op de verbetering van de kwaliteit van het ruwvoer, arbeidsbesparing en de gebruiksvriendelijkheid voor de boer.

Voordelen van een afdeksysteem met sleufsilo afdekkleed

  • Minder arbeidsintensief, geen gesleep met zandzakken en banden
  • Verlaging van arbeidskosten; gemakkelijk bedienbaar systeem levert tijdswinst op
  • Verbetering kwaliteit van het ruwvoer, door een nagenoeg lucht- en waterdichte afdekking
  • Hydraulisch systeem, geen elektrische stroomvoorziening nodig
  • Optimaal conserveringsproces, door grijze kleur en het gewicht van het kleed
  • Het afdeksysteem past op verschillende types en breedtes van de silo’s
  • Nu met een uitwisselbare rol die ook zomers tijdens het uitkuilen gewisseld kan worden